Завршен пречистач отпадних вода

На локацији некадашњих муљних поља у близини Велике Обарске данас је у рад свечано пуштен пречистач отпадних вода чиме је званично завршена друга фаза изградње канализационог система у Граду Бијељина. Вриједност пројекта износи нешто више од седам милиона евра без ПДВ-а, а средства су обезбијеђена из донација – 3 милиона евра из програма Муниципал Wиндоw Европске Уније и 42 милиона шведских круна (око 4,3 милиона евра) од Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА).

Извођач радова је био конзорцијум Wабаг-Хигра, а изградња је трајала око двије године. Свечаности су, поред руководства локалне управе, предузећа „Водовод и канализација“ и Јединице за имплементацију пројекта (ПИУ тим) присуствовали представници Амбасаде Краљевине Шведске, Делегације Европске Уније, амбасадор Републике Србије, замјеник Шефа Мисије ОЕБС, министри просторног уређења, грађевинарства и екологије, односно, финансија у Влади Републике Српске и друге званице.
У свом обраћању, градоначелник Бијељине Мићо Мићић је подсјетио да су у овом пројекту учествовале бројне установе и организације и да је резултат те сарадње успјешно завршен објекат од изузетне важности за очување животне средине:

– За десет година, откако се реализује пројекат изградње канализације, угасили смо 25.000 септичких јама и тиме ријешили огроман еколошки проблем. Завршетком пречистача, направили смо нови корак у заштити животне средине и од сада ће прикупљене отпадне воде бити третиране и пречишћене до 2. степена квалитета и тек онда испуштане у водотокове. Овај пројекат је добио највише оцјене релеватних међународних установа за квалитетну и одговорну реализацију и утрошак средстава, истакао је градоначелник Мићић.

Министар Сребренка Голић је нагласила да је Влада дала гаранције за кредитно задужење за потребе изградње канализације и тако допринијела реализацији овог пројекта. Представници Амбасаде Шведске и Делегације Европске Уније Мари Бергстром и Мелвин Асин у БиХ су истакли да је заштита животне средине један од главних приоритета земаља ЕУ и здравља становништва и подсјетили да је, у процесу прилагођавања БиХ европским стандардима, брига о водама један од важних сегмената којем се мора поклонити знатна пажња.

Након завршетка друге фазе изградње канализационе мреже на канализацију је прикључено више од 9.000 корисника, односно, око 40.000 становника и изграђено је 27,5 километара фекалних колектора и више од 14 километара прикључних цјевовода. Такође, изграђено је непуних 15 километара кишне канализације, као и 91,5 километара нове водоводне мреже. Постројење за пречишћавање отпадних вода ће задовољити све националне и европске правне захтјеве и директиве које се тичу урбаних отпадних вода и третирања канализационог муља.

Од почетка изградње канализационог система, за ову намјену обезбијеђено је 41 милион евра. Од тога, донације Европске Уније и земаља чланица ЕУ износе 18 милиона евра, укључујући и 6,5 милиона евра из ОРИО фонда холандске Владе за наредну фазу изградње у Улици 27. Марта и Богдановића плацу. Из кредита је обезбијеђено 12 милиона евра, а из буџета Града 11 милиона.

 


0 коментара

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *