Тврдоћа воде потиче од растворених соли калцијума и магнезијума. Калцијум и магнезијум спадају у есенцијалне елементе и корисни су за људско здравље.
Укупну тврдоћу чине карбонатна и некарбонатна тврдоћа. Карбонатна тврдоћа је узрок за стварање каменца, чине је карбонати и бикарбонати калцијума и магнезијума и при кувању воде се губи. Некарбонатна тврдоћа потиче од сулфата, фосфата, хлорида и нитрата калцијума и магнезијума. Тврдоћа воде не утиче на здравствену исправност и не указује на загађење воде, стога није нормирана Правилником о здравственој исправности воде за пиће Републике Српске.
Тврдоћа воде обично се изражава у њемачким степенима (dH) (Једном њемачком степену одговара 10mg CaO/ l воде)
Према садржају растворених соли, вода из Бијељинског водовода спада у категорију умјерено тврде воде.

Појаву бијеле воде најчешће потрошачи повезују са повећаним садржајем хлора у води.
Међутим, узрок ове појаве није повећан садржај хлора, већ су у питању ситни мјехурићи ваздуха који се у води формирају мијешањем ваздуха и воде под повећаним притиском. Најчешће се ситни мјехурићи јављају приликом пражњења и поновног пуњења цјевовода, када се усљед великог притиска воде, ваздух присутан у цјевоводу измијеша са водом, при чему настају мјехурићи који дају бијелу боју воде. Недуго, након сипања воде у посуду мјехурићи нестану.

Категорије: Занимљивости

0 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

А.Д. "Водовод и канализација" Бијељина - Сва права су задржана.