Удружење за технологију воде и санитарно инжењерство UTVSI, у сарадњи са коорганизатором, компанијом Belexpo је организовао „Међународни сајам и форум вода 2018“, највећу и најзначајнију сајамско-стручну манифестацију из ове области у Србији.

Основне теме овогодишњег Форума вода односе се на отпорност и одрживост система, јачање водног сектора у југоисточној Европи и унапређење регионалне сарадње.

Као и претходних година сајамски дио смотре је приређен у хали Belexpocentra, а Форум у конференцијским салама Хотела Holiday Inn.

Покровитељи овог сајма су Привредна комора Србије, Удружење водовода и канализације Србије, Њемачко стручно и научно удружење за гас и воду DVGW, Њемачка организација за техничку сарадњу GIZ и Подунавско удружење предузећа водовода IAWD.

Посебна пажња овогодишњег форума је поклоњена регионалној сарадњи и јачању капацитета предузећа водовода и канализације уз подршку Удружења предузећа водовода подунавских земаља IАWD, Свјетске банке WB и Њемачке организације за међународну сарадњу GIZ. Учесници су имали прилику да размјене искуства стечена учешћем у програмима јачања капацитета, пречишћавања комуналних отпадних вода градова у региону, као и у неким од нових пројеката у Србији. Дискутовало се и о стању и проблемима из домена регулаторног и институционалног оквира у коме послују комунална предузећа у нашој земљи.

Форум је био домаћин и двјема радионицима које се реализују кроз DWP. За мале и средње водоводе тренери Центра UTVSI за безбједно снадбјевање водом одржао је тродневни тренинг о плановима за безбједно снадбјевање водом. UTVSI је организовао и једнодневну радионицу за примјену DANUBIS DCM платформе, која предузећима водовода у Србији треба да помогне да лакше прикупе податке и њима ефикасније управљају.

Промовишући развој младих стручњака, у сарадњи са Свјетским удружењем водовода IWА и IАWD, трећи дан Форума је био посвећен младим колегама свих профила, као и студентима завршних година који тек праве прве кораке у нашој стручној области. Учесник овог форума, као и претходних година је А.Д „Водовод и канализација“ Бијељина.

 


0 коментара

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *