Сваки град има грађевине по којима је препознатљив и које га чине посебним, тако и Бијељина посједује пар грађевина по којима је препознатљива.

Једна од њих је засигурно водоторањ, који се налази у центру града. Зграда, која је у Бијељини изграђена давне 1958. године, висока је 42 метра. То је највиша тачка у Бијељини и представља симбол града.

 

 

Водоторањ је и својеврсни споменик самог почетка водоснабдијевања града, који има дугу историју и причу. Водоторањ се редовно одржава и у сваком моменту се може пустити у систем. Он треба да изравна потрошњу у току дана и да буде резервоарски простор у случају хаварија, да се може напунити и ту запремину користити.

У унутрашњости водоторња се налази резервоар (базен) овалног облика чија је запремина 1500 метара кубних (м3) воде. Његова првобитна улога је била да из свог резервоара природним падом град снабдијева водом за пиће, а пумпама је вода убризгавана у резервоар.

 

 

Временом се град развијао, као и наш водоводни систем, а та тенденција није пратила и изградњу нових објеката са истом намјеном, тако да је постојећи капацитет резервоара десет пута мањи од тренутних потреба за водом.

Практично, када би се град данас на тај начин снабдијевао водом, било би потребно изградити још око десет објеката идентичних садашњем водоторњу.

 


0 коментара

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *